sobota, 18 października 2014

Dieta dla oczu


Długie godziny spędzone przed komputerem, telewizorem, czy książką osłabiają nasz wzrok. Wzmocnijmy oczy składnikami odżywczymi! Przedstawię Wam te najważniejsze w profilaktyce.

  • witamina A (jej niedobór powoduje kurzą ślepotę) - występuje w marchwi, brzoskwiniach, morelach, pomidorach, ciemnych liściach warzyw, tranie, jeżynach, wątróbce, maśle, żółtkach jaj, mleku, serze, owocach dzikiej róży, liściach pokrzywy, natce pietruszki, dynii, sałacie, szpinaku, fasolce szparagowej, papryce, brokułach. Ogólnie najwięcej jej posiadają warzywa koloru zielonego, żółtego i pomarańczowego. Najlepiej spożywać produkty bogate w witaminę A z dodatkiem tłuszczu, jest wówczas lepiej przyswajana przez organizm. Unikamy też zbyt długiego wystawiania ich na światło dzienne, gdyż witamina A utlenia się.
  • witamina C występuje w natce pietruszki, papryce, czarnej porzeczce, borówkach, aronii, żurawinie, cytrusach, truskawkach, warzywach kapustnych, dzikiej róży, chrzanie, koperku, młodych ziemniakach. Witamina C również łatwo utlenia się, dlatego wszelkie surówki, sałatki spożywamy zaraz po przygotowaniu. 
  • witamina E - spotykana jest w pestkach dynii i słonecznika, w olejach roślinnych, orzechach, warzywach liściastych, grochu, kukurydzy, otrębach, owocach dzikiej róży, liściach pokrzywy i mięty.
  • selen - źródłem są owoce morza, czosnek, cebula.
  • cynk - mają go jaja, ryby, ostrygi, otręby pszenne, nasiona dynii i słonecznika, czosnek, cebula, wątróbka wołowa, grzyby, płatki owsiane, kakao, herbata, groch, orzechy, maliny, pomidory, mleko, owoce cytrusowe, jabłka, ziemniaki, miód. 
  • luteina (wpływa na poprawę ostrości widzenia) - chwalą się nią producenci tabletek na oczy, a przecież zawarta jest w sałacie, szpinaku, natce pietruszki, koperku, marchwi, grochu, kukurydzy, pomarańczach, brzoskwiniach, jajach, jarmużu, zielonej papryce, kapuście, brokułach. Najwięcej jej posiadają warzywa zielone. Najlepiej produkty te spożywać z odrobiną tłuszczu - luteina lepiej się przyswoi. Dotakowo przyswajalność wzrośnie po ich ugotowaniu.
Oddzielne miejsce przeznaczę na borówkę amerykańską. Jest wprost stworzona dla naszych oczu - zawiera antocyjany, które mają wpływ na polepszenie widzenia po zmroku. Powinna być jadana regularnie, na surowo. Można ją mrozić. Jeżeli macie zmęczone oczy, doskwierają Wam schorzenia oczu, chcecie chronić wzrok - jedzcie ją garściami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...